Elintarviketeollisuus

Elintarviketeollisuus toimii osana arvoketjua: Alkutuotanto > Elintarviketeollisuus > Logistiikka > Kauppa > Kulutus > Kierrätys. Toiminnan lähtökohtana ovat elintarvikkeiden turvallisuus, laatu ja jäljitettävyys. Panostukset uusien tuotteiden kehitykseen ovat merkittävät. Artescon tuntee toimialan prosessit ja vaatimukset ja löytää tarvittavat ratkaisut.

Toimialalla tarvitaan monia ominaisuuksia, joita ei löydy yleiskäyttöisistä järjestelmistä. Seuraavassa on esimerkkejä näistä.

Myynnin ennustaminen vaatii sesonkien, kampanjoiden ja kauden uusien tuotteiden huomioon ottamista tuotannon suunnittelun ja oston pohjatietona. Pitää huomioida myös raaka-aineiden ja tuotteiden suhde – esimerkiksi broilerista saadaan tietty määrä fileitä ja koipia joka tapauksessa.

Alkutuottajalta asti lähtevä ostoprosessi sisältää erikoispiirteitä. Raaka-aineiden laatuseurannassa tarvitaan näytteenottopyyntöjen automatisointia sekä poikkeamien ja karanteenikäsittelyn hallintaa.

Tuotannon reseptiikan avulla pitää pystyä hallitsemaan joustavasti tilanteet, joissa tietystä raaka-ainepohjasta pitää voida tuottaa vaihteleva lopputuotejakauma. Tuotannon optimointi jakelukanavien logistiikan mukaisesti on tärkeä erityispiirre. Tuotteiden pitää olla valmiina juuri oikealla hetkellä oikeissa myyntipakkauksissa (esim. private-label) tietyn jakelukanavan kuljetukseen.

Tuoretuotteiden varaston ja jakelun optimointi on haastavaa aikataulujen ollessa kireät. Tarvitaan mm. toimitusten optimointia eräkohtaisen parasta ennen päiväyksen mukaisesti. FEFO (ensin vanheneva) on eri asia, kuin FIFO (ensin saapunut). Asiakkaan toimipaikoittain voi vaihdella toimitushetkellä jäljellä olevan erän sallittu myyntiaika ja eräkohtaiset laatukriteerit. Nämä on huomioitava järjestelmän automatiikassa tarvelaskennasta tuotevarauksiin ja toimituksiin.

Toimialoja

Eläinten ruuat, juomien valmistus, kalatuotteet, kasvi- ja eläinrasvat, kasvikset ja hedelmät, leipomotuotteet, lihanjalostus, meijerituotteet, myllytuotteet, muut elintarvikkeet (sokeri, makeiset, valmisruoka).

Jäljitettävyys

Elintarvikkeiden jäljitettävyys on lakisääteistä, vakiintunutta toimintaa. Lisäksi uusia, osin kuluttajalähtöisiä kehitystrendejä on tunnistettavissa: Alkuperän ja aitouden varmistaminen ja sertifikaatit, ympäristövaikutusten todistaminen: esimerkiksi hiilijalanjälki, toimitusketjun valvonta: esimerkiksi lämpötila, paremman jäljitettävyystiedon tuottaminen kuluttajalle (tuotteen alkuperä, raaka-aineet). Uudet digitaaliset teknologiat, kuten RFID yleistyvät.

Tuotehallinta ja reseptit

Reseptiikassa voidaan useista raaka-aineista tuottaa useita tuotteita sekä sivutuotteita ja jätteitä. Raaka-aineiden laadusta riippuen tuotteiden saanto voi vaihdella. Raaka-aineita ja tuotteita on tarpeen käsitellä monissa yksiköissä, esimerkiksi kappaleina (käsittely-yksikkö) ja kiloina (hintayksikkö). Lisäksi pitää hallita monet pakkauskoot. Järjestelmän pitää pystyä hoitamaan myös tarkka kustannuslaskenta.