Tekninen tukkukauppa

Teknisen tukkukaupan merkitys teollisuuden ja rakentamisen kilpailukyvyn kehittämisessä on keskeinen. Tuoteryhmiä ovat materiaalit ja tarvikkeet, koneet ja laitteet sekä asiantuntija- ja projektipalvelut. Keskeinen kehityssuunta on ratkaisuiden ja palveluiden yhä suurempi merkitys. Toimialalla on monimuotoinen kirjo prosesseja, jotka ovat tarkoin tunnistettuja Artesconilla.

Seuraavassa on kuvattu toimialalle tyypillisiä prosesseja ja tarpeita: Maahantuonti:

Ostojärjestelmässä pitää olla maahantuontikaupan piirteet ja hallittava mm. kaukaa saapuvan kuljetuksen etenemisen seuranta ja siihen liittyvistä ostotilauksista asiakastoimituksiin tehtävät varaukset.

Varaston toiminnoissa tarvitaan esimerkiksi vaihtuvien hyllypaikkojen optimointia ja bulk vs. keräilypaikkojen väliset automaattitäydennykset. Toimitusten hallinnassa pitää huomioida mm. eri suuntiin lähteviin kuljetuksiin liittyvä keräilyn ajoitus. Toimintojen automatisointi esimerkiksi trukkipääte- ja puheohjauksen toimintojen avulla ovat kustannuskilpailukykyä lisääviä ratkaisuja.

Valmistusvaiheet, kokoonpano, uudelleenpakkaus: Tarvitaan ketterä valmistustoiminnallisuus, joka tapahtuu monesti toimituksen yhteydessä varastolla. Teollisuuteen sopiva valmistusjärjestelmä on useimmiten liian monimutkainen teknisen kaupan tarpeisiin.

Koneet, asennus: On hallittava alihankinnat, oman työn kustannukset ja erilaiset muut liittyvät kustannukset osana tuotteen tilausta.

Koneet, projektit: Isommat laitekokonaisuudet toimitetaan projektina. Ne voivat sisältää esimerkiksi rakennustöitä, asennustöitä, asiantuntijapalveluita usealta päämieheltä, testauspalveluita ja käytön tukea. Toimitettu kokonaisuus pitää tallentua järjestelmään huoltotoimintoja varten.

Asiantuntijapalvelut: Esimerkiksi tuntityönä tehtävää konsultointia.

Huolto ja varaosat: Toimitetut laitteet ja niihin sopivat varaosat pitää olla rekisterissä. Tarvitaan huoltotöiden ja huoltohistorian seuranta.

Käteiskauppa: Asiakkaat noutavat varaosia ja tarvikkeita käteiskaupalla.

Asiakkaita

Toimialan asiakkaita ovat mm. julkinen sektori, korjaamot, kuluttajat, rakentaminen, teollisuuden toimialat ja vähittäiskauppa. Keskeisiä teollisuusasiakkaita ovat elektroniikka, kaivosteollisuus, kemian teollisuus, konepajat, mekaaninen metsäteollisuus, pakkausteollisuus, paperi- ja selluteollisuus, rakennusteollisuus, telakat

Agentuurikauppa

Agentuurikaupassa yritys ei omista välitettäviä tuotteita, vaan välittää päämiehelle tilauksia komissiota vastaan. Tuotteet toimitetaan suoraan päämieheltä asiakkaalle, tai mahdollisesti käytetään erilaisia konsignaatiovarastoja. Agentuuri tuo prosessiin lisäarvoa asiantuntemuksella ja palveluilla.

Tilauksen katelaskenta

Tilausta tehtäessä on tärkeää nähdä kaupan todellinen kate. Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei välttämättä sitä ole. Esimerkiksi myydään laitteita, joita on varastossa hankittuna useina erihintaisina erinä ja lisäksi tarvitaan osa uudesta ostotilauksesta. Tuotteeseen voi liittyä palvelua ja lisäksi setti varaosia, joista osa on ko. laitteeseen tilattuja ja osa on hyllyssä vakiotavarana. Lisäksi alihankintana ostetaan asennus. Tilaus pitäisi saada hoidettua yhden puhelun aikana.