Tekstiiliteollisuus

Tekstiili- ja vaatetusteollisuus valmistaa lankoja, kankaita, vaatteita ja teknisiä tuotteita. Raaka-aineet voivat olla synteettisiä tai luonnonkuituja. Yritykset erikoistuvat maahantuontiin, suunnitteluun, valmistukseen, jakeluun, teettämiseen tai alihankintaan. Kaikilla ryhmillä on tiettyjä yhteisiä piirteitä ja erikoistumisalan mukaan myös yksilöllisiä piirteitä. Arteconilla on laaja kokemus näistä ja osaaminen prosesseista ja ratkaisuista.

Toimialalle on ominaista mm. kustannuskilpailukyvyn kehittäminen, tuotemalliston jatkuva uudistaminen ja pitkä toimitusketju raaka-aineissa ja maahantuonnissa.

Perustavanlaatuinen ominaisuus järjestelmissä on väri- ja kokolajitelmien hallinta. Jokaista variaatiota ei voida ylläpitää yksilöllisenä nimikkeenä, vaan tarvitaan hyvin optimoitu toimialakohtaiset ominaisuudet kattava tuotehallinta. Tarvitaan myös hinnastojen generointi mahdollisimman automaattisesti lajitelmatasolle.

Myynnin ennustamisessa tärkeää on automatisointi (tuoteryhmän sisällä tuotteet ja lajitelmat) sekä uusien tuotteiden, sesonkien ja kampanjoiden hallinta.

Myyntitilauksissa tarvitaan myös koontitilausten hallinta. Esim. keskusliike voi tilata vielä yksityiskohdissaan tarkentuvan määrän tuotteita. Tilaukselle pitää pystyä myöhemmin tarkentamaan lajitelmatiedot.

Tuotekortti on tärkeä toiminnallisuus. Se kuvaa tietyn tuotteen ja siihen liittyvät väri- ja kokolajitelmat, niiden yksilölliset EAN-koodit, materiaalit tuotetasolla sekä lajitelmatason variaatiot, tuotekuvat ym. perustiedot.

Materiaalihankintojen ajoitus on tärkeää monesti pitkien toimitusaikojen takia. Lisäksi kankaanleikkuussa tarvitaan nesting –toiminto ja se aiheuttaa kankaantarpeen tarvelaskennalle haasteita.

Tuotannossa on suuri määrä tapahtumia ja kirjausten on oltava tehokkaita. Kuitenkin tarvitaan riittävästi tietoa tuoteryhmä ja/tai tuotekohtaisen kannattavuuden seurantaan.

Varasto- ja lähetystoiminnassa pitää olla hyvin tehokkaat ja havainnolliset toiminnot suuren tuotemäärän hallintaan ja virheiden minimointiin.

Tekstiiliteollisuuden tuotteita

Hygieniatuotteet, kankaat, kuitukankaat, langat, lasikuitukudokset, muut tekniset tekstiilit, neulokset, paperikoneviirat ja –huovat, päällystetyt kankaat, retkeilytarvikkeet, sairaalatuotteet, sisustustekstiilit, vanut

Vaatetusteollisuuden tuotteita

Kengät, nahka- ja turkisvaatteet, neule- ja kangasvaatteet, työvaatteet (hoitohenkilökunta, hotelli- ja ravintola-ala, palomiehet, rakentajat), urheilu- ja harrastusvaatteet

Jäljitys

Tekstiilialan tuotantoketjut ovat pitkiä: Raaka-aineen valmistus tai viljely sekä korjuu -> logistiikka -> valmistus useissa vaiheissa -> pesu -> myynti -> huolto -> kierrätys. Vastuullista toimintaa ja jäljitettävyyttä edellytetään koko ketjun osalta.